Tints naturals


Què podem fer amb la pell d'una magrana o amb la pell de les cebes? I amb les peles de les nogues?

La Sara (@color.botanica), ens ho vingut a ensenyar!



Sabíeu que els tints per tenyir la roba estan plens de productes químics? De fet la indústria tèxtil és la segona més contaminant del nostre planeta degut als tints tòxics que són abocats diàriament. A més a més de perjudicar el medi ambient, aquests productes químics també perjudiquen la pell i el sistema respiratori.


Per tots aquests motius i poder reduir la nostra petjada ambiental, hi ha molta gent com la Sara, que opta més per fer servir tints naturals. Amb ella hem fet un taller on hem tenyit uns mocadors de cotó amb elements naturals. 


Els teixits poden provenir d'animals (com la llana o la seda), de plantes (com el cotó i el lli) o bé, ser sintètics. Amb fil natural només es pot fer servir tint natural. 

Si volem tenyir una roba d'origen animal, ho podem fer directament amb els tints gràcies a la proteïna animal. En canvi quan el teixit prové de plantes, primer s'han de mordentar. El mordent és el nexe entre el teixit i el color.


La Sara ens ha explicat que hi ha moltes plantes que tenyeixen, però que algunes tenyeixen millors que altres. Les que tenyeixen molt bé són les que tenen un ús: les medicinals (hipèric, camamilla...) o les comestibles ( ceba, magrana...). 

Sabeu quines plantes vam fer servir nosaltres i quins colors van sortir?

Magrana - groc                                    Nous- marró

Ceba lila - verd!                                   Hipèric - verd

Ceba taronja- taronja                           Roses - lila

Clavell de moro - taronja i groc

Cotxinilla - fúcsia                                Fulles de bedoll - groc   


El procés va ser molt bonic i creatiu. Amb el mocador de cotó a punt, vam començar a pensar com anàvem col·locant totes aquestes plantes, primer de manera tímida...





 Per, a poc a poc, anar deixant volar la nostra imaginació!





Després vam fer un farcellet i cap l'olla al vapor durant una estoneta.

I llavors, va sortir la màgia!




Gràcies Sara per fer-nos descobrir els colors de totes aquestes plantes i ensenyar-nos pràctiques més sostenibles i connectades amb el nostre entorn!













Comentaris